Tuesday, February 15, 2011

HARAM PEREMPUAN PAKAI MINYAK WANGI

assalamualaikum...salam maulidur rasul kepada semua...

tujuan entri ini sebab aku nk luahkan apa yg terbuku dalam hati aku selama ini..(ecece..poyo gila aku)..
pada suatu hari sedang aku dengan kawan-kawan aku berjalan melewati fakulti aku...secara tiba-tiba hidung aku menangkap satu bau yg teramat wangi sampai migrain aku hinggap di kepala aku..MIGRAIN TU APA??bukak link ni..WHAT IS MIGRAIN?okay..enough about migrain..aku pun terus menutup lubang hidung ku yg mancung ini..mancung ke?haha..sebab apa aku tutup??nk tau?sebab aku sgt meluat and agak benci jugak la kepada perempuan yg memakai wang-wangian yg over giler..korang tak tahu ke weyh hukum dia haram bg perempuan untuk memakai wangian selain di rumah...tak percaya ckp aku??kurang asam betol la..haha..meh aku bg hadis kat korang biar ternganga senua..

Hadits Pertama :
من عرض عليه طيب فلا يرد ه فإ نه خفيف المحمل و طيب الرائحة
“Barangsiapa yang diberi harum-haruman, maka janganlah dia menolaknya, sesungguhnya ia itu ringan bebannya (ringan dibawa) dan harum baunya.” (Shahih riwayat Ahmad, Nasa’i, Muslim dan Abu Dawud dari jalan Abu Hurairah)
Hadits Kedua :
حبب الي من دنيا كم : النساء و الطيب ، وجعلت قرة عيني فى الصلا ة
“Diberi kecintaan kepadaku daripada (urusan) dunia kamu, ialah : wanita, harum-haruman/wangi-wangian dan dijadikan kesejukan dimataku di dalam sholat.” (Shahih riwayat ahmad, Nasa’i, Hakim dan Baihaqi dari jalan Anas bin Malik)
Hadits Ketiga :
أطيب الطيب المسك
“Sebaik-baik harum-haruman (buat kamu) ialah : misk/kasturi.” (Shahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Dawud, Nasa’i dari jalan Abi Sa’id al Khudriy)
Hadits Keempat :
إذ ا شهدت احد ا كن العشاء فلا تمس طيبا
“Apabila salah seorang dari kamu (kaum wanita) menghadiri (sholat) isya’ (dimasjid) maka janganlah dia memakai wangi-wangian.” (Shahih riwayat Muslim, Ahmad, Nasa’I dari jalan Zainab)
Hadits Kelima :
أيما امرأ ة أصابت بخورا فلا تشهد معنا العشاء الآخر ة
“Siapa sahaja perempuan yang memakai harum-haruman, maka janganlah dia menghadiri (sholat) isya’ di (masjid) bersama kami.” (Shahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Dawud dan Nasa’I dari jalan Abi Hurairah)
Hadits Keenam :
إذ ا خرجت المرأ ة إلى المسجد فلتغتسل من الطيب كماتغسل من الجنابة
“Apabila seseorang perempuan keluar ke masjid, maka hendaklah dia mandi (membersihkan diri) daripada wangi-wangian sebagaimana dia mandi daripada janabat.” (Shahih riwayat Nasa’i dari jalan Abi Hurairah)
Hadits Ketujuh :
أيما امرأ ة تطيبت ثم خرجت إلى المسجد ، لم تقبل لها صلا ة حتى تغتسل
“Siapa sahaja perempuan yang memakai minyak wangi kemudian keluar ke masjid nescaya tidak diterima sholatnya sehingga dia mandi terlebih dahulu (membersihkan dirinya daripada wangi-wangian tersebut).” (Shahih riwayat Ibnu Majah dari jalan Abu Hurairah)
Hadits Kelapan :
أيما امرأ ة استعطرت ثم خرجت فمرت على قوم ليجد و ا ريحها فهي زانية
“Siapa sahaja perempuan yang memakai minyak wangi, kemudian dia keluar, lalu dia melewati satu kaum (orang ramai) supaya mereka mendapati (mencium) baunya, maka dia itu adalah perempuan zina.” (Hasan riwayat Ahmad, Nasa’i, Abu Dawud, Tirmidzi, Ibnu Hibban, Hakim, Ibnu Khuzaimah dan Thahawi dari jalan Abu Musa).

Ayat simple : 
Hadith 1,2 dan 3 jelas menyatakan Allah sangat menyukai wangian dan hadith tersebut bersifat umum..maksudnya tak kisah pompuan or laki pakai..
Hadith 4 and 5 maksudnya bukanlah semayang isya' saje korang tak boleh pakai minyak wangi..semayang2 laen pown tak boleh..kalau korang semayang kat masjid la..kalau semayang kat umah lantak la korang nak pakai minyak wangi satu tong pown an..
Hadith 6 maksudnya pompuan kalau nak kuar umah kalau badan ada minyak wangi kena mandi janabat bg hilang bau tu..
Hadith 7 ni korang paham aku rasa..simple saje bahasa dy..
Hadith 8 paling aku suka sebab banyak pompuan mcm ni kan skarang..dosa korang sama dengan korang berzina..perghh..besar beb dosa korang..pakai tudung da elok da..pakai baju kurung Kedah lak tu g klas (apa kaitan ni?)tp pakai wangian...kononnya tutup aurat da lepas la dosa..memang lepas dosa tutup aurat..tp korang dapat dosa zina secara free..ambik ko!!Allah bg free in cash..zaman skarang ni pompuan bukan boleh tegur...banyak yg bajet bagus..menyampah gler aku..adoyai...aku tegur free hair pown salah...apa kejadah korang neyh??sabar addy sabar..astaghafirullahalazim...last2 aku decide post kat blog..lg senang..at least aku da tegor secara tak langsung..
p/s : pompuan skarang ni semua bajet dorang bagus and lagi tinggi kedudukannya daripada laki..korang blagak la semana yg mampu...perlekeh la kaum laki..last2 syurga kat bawah telapak kaki laki korang gak nanti..so, tak payah nk prasan sgt la okay..huh..
~skedush~

28 comments:

.izzati liyana. said...

wah.kasar bahasa.nak tulis sth kena berfikir dulu ye cik abg. tegur boleh. kalau cara slh, xboleh jugak ;) meaning ayat tu lah semua.bgoslah entry ni nak ingatkan orang.dia camni taw. kalau cakap elok-elok, orang akan tersedar. tapi bila nak bg peringatan, tp last2 ada mengutuk tu, they tend to sumpah seranah or hate u dari mendapat apa yg anda cuba sampaikan.

FaiZaH YaaKuB said...

suka yang no 8..sometimes ade yg akan tny balik:

abis xkan x boleh pakai langsung kot??
haa mcm mana tu??

~AdDy AzMaR~ said...

izzaty : hmm..kasar ke?aku rse lembut gler bahasa aku sbb aku stakat neyh xmencarut lg r dalam blog aku..and aku xsebut nme sape2 yg aku knal or fakulti mne yg terlibat or dak klas akaun mne pown dalam entri ni kan..aku rse still xsalah r dari sisi agama..and aku just tuju kat mne2 pompuan yg trase r..sape mkn cili dy r terasa pedas..nape ko trase ke?kalau ko trase sori r..skunk neyh tegor elok2 da xjalan da..kne de bahasa kinayah sket bru jalan..lgpown aku rse dak2 pompuan lg byk kutuk dak laki aku rse..

Anonymous said...

taik sume ni, taik....

~AdDy AzMaR~ said...

faizah : thanx for the comment..hmm..actually an..boleh je pakai minyak wangi..tp pakai kat umah je la kowt..or kalau takot badan bau busuk...pakai deodorant or pakai minyak atar..tp tak yah sembor satu bdan..xpasal2 kitorang kaum adam pon dapat dosa taw terbau minyak wangi korang..korang nk tanggung dosa kitorang?xnk kan..kalau nk hilangkan bau badan rsanya2 gosok limau kat ketiak kot...haha..anyway thanks for the question though..

faiz said...

saya pun tk gentle, tlg tutup air-cond skali bleh...

Ubey said...

byk lg addy. hukum pakai seluar, rambut sanggul unta, bju ketat2 lg. tp mayb dah kebiasaan zaman skrg. nice work addy. biar panas skrg jgn panas kt neraka nti

Anonymous said...

wangi2 muka supo jubo wak gapo???

Anonymous said...

saya gentlemen

~AdDy AzMaR~ said...

anonymous : mende taik..neyh hadith sahih..maen2 ko..aku knal sape ko..haha

faiz : awak neyh xgentle la sowh sye tutup aircond...tutup sendiri boleh tak...

Anonymous said...

gurl2 kai ah bedak dashing..

Anonymous said...

saya suka pmpuan tk wangi

~AdDy AzMaR~ said...

ubey : betol2..aku ingt nk wat entri pasal sanggul 2..tp nnt r..haha..thanks dowh support blog aku..biar usuk skarang tp wangi kat akhirat nanti kan..

anonymous : gapo dio mu neyh?dop molek ler komen muko..haha..

Anonymous said...

saya org kelantan

Anonymous said...

ye la adib. hang tulis jgn x pakai otak. jgn guna bhsa kasaq. nti sume pompuan terase. klu nk guna bhsa kasaq pn, gune utk kutuk laki classmate ko je. diorang bangang sume, xde perasaan. mmg sial la. dhla ak berat bontot nk tutup air cond. pukimak

Anonymous said...

jgnlah maki memaki...jom la kite maen game..menjerit melalak kt bilik

~AdDy AzMaR~ said...

mengapa anda semua obses dgn aircond neyh??jangan mencarut di dalam blog ye..ini pubic..eh silap..public..

Anonymous said...

adekah anda lupe yang syurga anda pula di bawah telapak kaki seorang perempuan wahai lelaki..so tak payah nak perasan sangat la ye

~AdDy AzMaR~ said...

wahai sang anonymous...memang syurga saya di bawah telapak kaki seorang perempuan...tetapi seorang perempuan itu adalah ibu saya...and ibu saya bukan sembarangan perempuan and ibu saya tidak pernah memeperlekehkan kaum adam..ibu saya sangat menyanjungi suaminya..tidak seperti perempuan zaman sekarang yang BAJET lagi bagus daripada lelaki...perempuan yang bajet bagus daripada lelaki inilah yang saya maksudkan wahai anonymous...JANGAN SESEKALI ANDA MEMPERLEKEHKAN KAUM ADAM KERANA SAYA SANGAT RESPECT KAUM WANITA YANG SANGAT MENYANJUNGI SUMAINYA!!!ko semayang la tunggang tebalik tapi kalau ko ingkar arahan suami neraka la ko pergi ok...

faiz said...

wow... addy,ur so cooooool

.izzati liyana. said...

tak terasa langsung weh.cuma ayat ni ha.

pompuan skarang ni semua bajet dorang bagus and lagi tinggi kedudukannya daripada laki..korang blagak la semana yg mampu...perlekeh la kaum laki..last2 syurga kat bawah telapak kaki laki korang gak nanti..so, tak payah nk prasan sgt la okay..huh..

its too harsh.mmg lelaki now ni xde yg gentleman la kn.kalau nk ngorat,punyalah lembot bhse.ni nk ckp org bajet bgos sume. and one more thing.kau ckp kau sokong mak kau bkn sbrg pompuan whatsoeva.tp ayt kau tu.pompuan skng ni..bla3. mak kau tu pompuan zaman bila?bkn zaman ni la?that's what im trying to deliver here.bila nak cakap tu pk dulu.kalau mcm aku cakap laki xgentleman tu.same jela.bapak aku pon kdg2 xgentleman weh.laki now mmg susa nk cari yang btol2 gentleman.yg psl sebut fakulti ape bnde semua tu kau terasa ke? aku nak highlight contoh.entry tu mmg aku tujukan kat dak2 kls aku.aku bengang ngn dorg doh.asyk suroh dak pompuan.tu jeh.xtaw ah pulak kau sebok terasa sekali ke nak bela dorg ke kan.laki pon tegor tak jalan da.aku da ckp suroh pegi ttp sendiri.tu aku buat entry xpuas hati sbb dorg still suroh2 lagi.

~AdDy AzMaR~ said...

haaa..sme la cik akak oi...aku wat entri sbb aku xpuas ati gak...kalau ko siap mencarut2 dalam blog ko..ko tak rse tu lg kasar ke..lagi2 lak ko pompuan weyh..mna kesantunan and kemelayuan seorang perempuan melayu...ada aku mencarut dalam blog aku???tak ada kan??at least aku juz perli...and aku xniat nak perli ko pown ok..aku jmpe ramai pompuan yang bajet lg bgus dpd laki..and sumpah aku menyampah pompuan cm2..at least aku rse aku lapik bahasa aku..and pasal budak laki klas ko tu..dorang minx tolong kan??apa salahnya ko tolong..dpt pahala kowt..xnk ke pahala free cm2??tolong tutup kipas dpt pahala..pergghhh..best kowt...kat klas aku aku slalu je mintak tolong dak2 pompuan tutupkan kipas or aircond...dorang ok je...MINTAK TOLONG YE BUKAN SURUH...ada paham??

.izzati liyana. said...

kau xpuas hati?ok.meaning kau cakap mak kau jugak la kan? sebab kau cakap semua.cuba kau baca ayat kau balik.semua.pesanan kau kat bawah tu.sbb tu aku sedikit bengang.aku mmg sokong kau nak tegur pasal minyak wangi ni.mmg dosa pon.cuma aku tak puas hati pesanan kau tu.kau cakap perempuan now ni semua bla3.aku tak terasa lgsg la psl minyak wangi ni.pasal mencarut tu okay.mmg aku terlepas.sorry la kalau kau terasa kan.da terbiasa pulak mencarut aku dok ngn kawan baik aku yg kau nk ngorat tu.now ni da xde pon.yg psl tutup kipas tu maybe yg lain boleh trima.aku tak boleh.sbb tgh belajar tibe2 terganggu org kat blkg sebok suro aku bgn g ttop.aku da ckp kn dlm entry aku tu yg dorg mnx tolong.kalau x,lg aku bengang la.cuma aku tak suka.biar dorg buat sndiri.dorg mnx tolong sbb ape?sbb mls nk bgn la kn?lagipon aku teringat mdm syakirah tegor dak laki kls ktorg time sem 2.tu aku ckp balik pe yg die cakap dulu.and now ni dorg xde suruh lagi.hari tu 1st time aku tgk bdk kls aku yg slalu mnyuruh tu,g bgn sndri ttp acond.kire bagos la kn.korang mnyebarkan ape yg ptot even korang kutuk2 aku kat blkg ke kn.baguslah.aku tak kesa pon.aku da ckp kat dorg.pegilah ttp sendiri.jgnla suruh pompuan.tak pernah lak de sape2 nak bangkang.tak sangke ramai lak org xpuas hati tu cmnt kat kau nye entry ni kan.and seriously.aku mmg tak sopan pon.izzat pon pnh ckp kat aku.parents aku pn ckp aku keras kepala and ganas.aku takleh la weh lembot2 sgt cm prmpuan melayu terakhir ke ape ke.aku jenis yang pendendam and aku akn cakap ape yg aku tak puas hati.kau bace la tol2 weh.aku tak ckp semua psl gentleman tu tp de lak yg trase.aku da ckp dorg mnx tolong.tp kau highlight lg kat sini dorg mnx tlg.entry kau ni ha.kau ckp semua.tp de pulak yg kau hormat.xphm aku.

Anonymous said...

haha
kadang2 pelik jgk manusia..
ko ckp2 pasal dosa
tp kat blog ko ltak gmba ppuan tetek sampai nk tkluar semua..
tu xkire dose ke ko tgk gamba2 cmtu?haha
menarik kan?kite mmg sedap bg nasihat..tp diri kita kdg2 xterlepas dari wat dosa2 cmtu..
mmg semua org xterlepas dari buat silap..
tp mmg bgos pon ko ingat2 kn umat islam yg lain..cume tu lah..aku pulak ingat kan ko balik..

~AdDy AzMaR~ said...

haha...ko neyh serius lawak..setiap kali aku bce komen ko aku nak gelak..ko boleh msuk raja lawak..aku penah ark skali ungkit pasal family ko??xpenah kan?then yg ko petik2 mak aku apsal r pandai??maybe ko pandai sangat kowt tu jd camni...naseb baek la aku xpandai cam ko..aku bersyukur sgt2..kalau x mesti aku zuhud cam ko an..haha..and yg ko xpuas ati sgt pasal aku cakap budak pompuan bajet asal?ko trase ke?mksudnye memang ko ego and perasan ko lagi bagus dpd laki r??pergghh..tahniah sebab ada perasaan cam2...gua memang tabik lu r pompuan..sape yg makan cili dy yg trase pedas...aku meaning kat org laen ko yang touching lebih..serius klaka aku tgk ko..haha..ko bangga kan dapat mencarut??mang ko POMPUAN HEBAT!!!arap2 anak aku tak jadi cam ko..amiin~sape membe ko ek kat kolej??jap2..oowh sorang tu je kan yg ko slalu lepak..hoho..penah aku ngorat dy??penah aku cakap aku ske dy??penah aku kuar any statement??ke ko yang prasan sorang2 neyh??aku anggap semua membe la pandai oi..nak frenly pown salah an skunk neyh..tolongla jangan jadi lidah bercabang boleh ark??ko sendiri tulis LELAKI MELAYU TAK GENTLEMAN...haha..aku sikit pown xtrase..tp da de org komen kat blog aku..aku lyn jela..ko nampak tak bahasa aku??indah kan..banyakkan aku puji ko??mesti ko suka sangat??haha...pompuan buat cara pompuan..xyah nak bajet ganas sangat la kan..takot aku dgr komen ko ckp ko ganas..kalau ganas sgt pergi r jadi mafia ke yakuza ke...ataupown join r 3line..haha...pergghh...takutnye aku ngan ko..haha..

.izzati liyana. said...

seriously aku xde niat nk ckp psl mak kau.aku pon tak terasa.or bkn xpuas hati ape.cuma aku nak tegur ayat kau.perempuan now ni semua....tu jeh.tu yang aku nak kaitkan.sbb kau mengaitkan semua perempuan.takpelah.aku malas nak gaduh kalau kau tak paham ape yg aku nak sampaikan.

yg psl ngorat tu,ade lagi message tu dalam fb aku. nak aku publickn ke?kau taw sorg je eh member aku?haha.okay.mmg kuat tol ukhwah aku ngn die.ade jela lagi member aku.2 member aku kau da cube nk tackle.

yg psl entry aku, dalam entry tu 2 kali aku cakap bukan semua.2 kali okay.cube cek balik.xkn tgk tajuk je da anggap semua?meaning kalau kau cakap haram perempuan pakai minyak wangi.maknanya memang haram langsung?padahal kat rumah boleh kan? ha,mcm tulah cerita dia.

time kasih cakap aku pandai.sbb aku tak rase mcm tu pon.alhamdulillah.moga anak kau tak jadi macam aku.amin..

ganas je kena masuk 3 line? haha.lagi lawak.okay. ade ke aku berlagak mcm laki sebelum ni?aku mmg buat cara pompuan ape selama ni.

da la weh.mcm xmatang gaduh camni.sbb aku tak rse logik dalam setiap apa yang kau cakap ni.aku tegur punya la elok pasal ayat kau semua perempuan tu.tak sangke lak kau nak kaitkan ape yg aku cakap pasal aku sebut fakulti mane, kelas mane.mase aku publish entry tu takde lak sape nak cakap.maybe ego seorang lelaki nak menang gak? okay.aku bagi kau menang.memang aku salah.maaf.nanti aku tanya pendapat orang lain pasal comments kita ni semua okay.

Hasanul Abrar said...

Aku sayangkan kaum perempuan iaitu yg pertama Ibuku, Si dia insan tercinta, adik perempuan ku, kakak ku mahupun keluarga ku..Aku juga sayangkan kaum lelaki iaitu Ayahku, adik lelaki ku, saudara ku, diriku sendiri & juga kawan2 ku..Kesimpulannya, perempuan mahupun lelaki saling memerlukan antra satu sama lain..Diri kita sbg manusia mmg bnyak kelemehan nya..so sama2 lah kita tegur menegur dgn cara yg baik..so berbaik lah semula ya..hehehe..x baek gaduh2 kang nnti jd jodoh masing2 plak..hahahahaha

ammar rafeeq said...

salam a'laikum.

agak panas jugak yek post ni?
saya bukanlah siapa2 cuma terjumpa site ni dan terbaca semua di atas.

hawa diciptakan oleh Allah dari tulang rusuk Adam. maka dengan itu tanpa adam tiadalah hawa. tapi tidak bermakna adam berkuasa sepenuhnya ke atas hawa kerana dia punya haknya sendiri, iaitu untuk dihormati.

hukum wanita memakai wangian di khalayak ramai sememangnya haram, dan tidak mampu dinafikan. ini adalah semata-mata untuk menjaga diri wanita itu sendiri drpd diganggu oleh kaum lelaki yang kurang teguh imannya. pernah tgk cerita adnan sempit? ada satu part itu yang bos adnan sempit ikut pergi kawasan mat2rempit. noted that bos adnan sempit itu seorang perempuan yang memakai wangian yang sangaaaat wangi [menuurut cerita itu laa]. wangian itu telah menarik perhatian seorang matrempityangtakbertauliah untuk mengganggu bos tersebut. bla bla blaa... berlakulah pertelingkahan... panjang pulak saya nak cerita.

pendek kata, wanita haruslah menjaga dirinya dan tidak mendedahkan dirinya kepada sebarang masalah yang tidak dikehendaki.

saya berkata begini bukan kerana saya ignin mempertahankan kaum adam. tidak. cuma ini yang diajarkan oleh ibu dan ayah saya kepada kami adik beradik.

memakai wangian bukanlah totally HARAM bagi wanita. dibenarkan sekiranya dipakai untuk kepuasan diri sendiri mahupun suami yang sah. bukanlah untuk menarik perhatian manusia2 lain di luar sana, kerana kita tidak tahu hati budi dan niat mereka terhadap wanita-wanita yang diciptakan Allah ini. gunakanlah wangian itu di rumah dan sekiranya perlu, pakailah wangian itu sewaktu bersama-sama dengan kaum wanita sahaja.

sedikit tips. ^_^ gunakan minyak wangi yang PEKAT. [pekat macam mana tu, saya tak tahu pulak]. kerana myak wwangi yangpekat itu baunya harum dan best. dan hanya boleh dikesan apabila berada sangat dekat contohnya ketika bersalaman dan saling bertemu pipi [wanita laah]. maka tidak lah menarik perhatian manusia ajnabi lain. kerana mereka duduk jaaaaaaaaooooooohh.. melainkan wanita tersebut pergi dekat2 [carikpasal] dengan mereka.\\

insha-allah. ini sahaja yang dapat saya kongsikan. sekiranya ada sebarang persoalan dan kemushkilan, sila bertanya. saudara Addy, maaf kerana menyibuk di blog saudara. semoga allah membantu saudara dalam usaha membantu umat ini. ameen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...