Saturday, January 29, 2011

NATANG APE MIGRAIN 2??




ok guys..the reason aku nk post entri ini sebab ada kaitan dgn aku..of korse la aku post mende yg ada kaitan dgn aku..haha...pada ari Rabu yg hening..(ceyh..ingt lak an ari Rabu)beta bangun pada pukol 8 pagi daripada peraduan di kamar beta..itupown setelah dikejut oleh hamba beta iaitu Bali..(wahaha..wari na sebot nama ank..mang aku anggap ank mcm hamba pown..kahkah) beta bangun saja tetiba..out of the black(ari 2 pink!)kepala beta berdenyut-denyut giler babi!!dammit!!i was like wtf??

maafkan beta kerana tersilap bermadah..yang tak bley blah kepala beta yang belah kanan saja yg berdenyut..yg belah lain semuanya sihat wal-afiat...tidak mengapa..beta gagahkan diri juga..dan teros ke kamar mandi..setelah selesai mandi beta pakai baju istana beta dan teros ke kelas..EH??JAP2..STOP JAP..REWIND SIKIT BALIK...<<<<<< 

neyh sje aku letak sbb cun gler kowt!!!pening2 pown still pose cun..
sebelom ke kelas..beta tetiba rasa loya yg teramat...beta tros muntah gler babi pny...(fikirku..pregnant ka??siapa yg merogol ku??haha)..ok fine..muntah je pown..tidak ada apa2 kowt..beta tros ke kelas pada pukol 8.30 kowt..approx. la..sampai kelas beli breakfast sat..sbb takot muntah g..beta membeli sausage..sbb melihat semua makanan yg ada terasa sgt loya...kekeliruan menyulubungi diriku..mang tak lalu nk makan...tp terpaksa sbb takot muntah lg..so, lepas makan..masok kelas..selepas itu..tetiba nk muntah lagi...keluar abeh semua makan td..huuhu..perot sakit...asyik nk muntah ja..kepala sakit..teros jmpe mahaguru di depan yg sedang mengajar dan minta izin ponteng kelas..(yg tak ley blah aku mintak izin sambl senyum2..madam pown macam pelik je an..betol ke budak neyh sakit??nasib baek dy bg..)beta pown bergegas ke klinik..jmpe sahaja tabib..dia berkata :
                               "Awak neyh kena migrain neyh..sebab pening kepala sebelah je...and maybe de gastrik sikit sebab itu muntah2..takpe2 meh saya bg ubat tahan muntah,gastrik dan painkiller...,"

HUH??aku de gastrik??mcm klaka je an..migrain 2 biasa la..da byk kali da kena..sebab aku silau terok kowt..or astigmatism aku tinggi..200+...so aku pown search la pasal migrain neyh kat google..

Migrain merupakan satu kondisi dimana ianya boleh dikategorikan daripada pening2 dan loya yg sederhana sehingga ke tahap kronik. Selalunya dialami oleh wanita akan tetapi lelaki juga akan mengalaminya. Migrain yg tipikal ialah sakit di sebelah kepala sahaja dan berdenyut selama 4-72 jam. Simptom2nya adalah muntah2, loya dan sensitif terhadap cahaya dan bunyi. Selalunya 1/3 daripada manusia akan menerima aura ketika sebelum migrain - iaitu dapat melihat visual pelik2 seperti warna2, garis2 dan lain2 lagi. Selain itu, pesakit juga dapat mengesan melalui deria bau yg tiba2 berubah, atau tanda2 dpd organ rasa yg lain. Cara2 nak mengubatinya dengan mengambil analgesik untuk pening kepala, dan antiemetic untuk tahan loya dan muntah2. Punca2 migrain masih lagi tidak dapat disahkan lagi. Akan tetapi ada reseach mengatakan 60-65 peratus mengalami migrain disebabkan faktor keturunan. Selain itu, naik turun hormon juga antara penyumbang migrain kerana 75 peratus pesakit migrain merupakan wanita dewasa. Namun, kajian menunjukkan anggaran nisbah bagi remaja lelaki dan perempuan untuk, menghidap migrain adalah sama.
okla..da follower aku ramai girls terpaksa la letak gamba laki ensem sket bg syiok sket..haha
so, itulah kisahnya..lepas dy bg painkiller, ubat tahan muntah and gastrik..teros baek..teros lalu makan..hehe..happy aku..tak pasal2 ponteng kelas..dammit!!so kawan2...jagalah kesihatan anda ya...
amalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat...and kalau ada slah info sori k..and sila tegor ye..kudos!!

p/s : aku terpaksa ponteng kelas dgn harapan Bali ngan Epol dapatla nk ajar aku Financial Management pasal Hedging Principle and Cash Conversion Cycle..akan tetapi hampeh!!last2 aku blaja sendiri..dammit u guys!huh..last2 aku lak ajar dorang..taik betol..

4 comments:

.izzati liyana. said...

haha.gastrik eh? bkn kuat makan ke?huu

~AdDy AzMaR~ said...

ahakz!!tu la pasal..i kuat makan kowt..tp xlah kuat..maybe sebab i dok puasa first week stat sem neyh..and bler xpuasa mkn mende pedas2..2 yg gastric jus memberontak xtentu pasal kowt..haha

arep_lockermonth said...

migrain oh migrain!! tinggalkan aku!! aku xnk migrain!!

arep_lockermonth said...

migrain oh migrain!! tinggalkan aku!! aku xnk migrain!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...