Wednesday, March 16, 2011

GENDER DISCRIMINATION...

assalamualaikum semua...

entri kali ni memang aku menyirap, menyoren semua ada...HAHA!..dari dulu kita selalu dengar terms seperti SEXISM, FEMINISM and etc. Semua gerakan or terms2 ni semuanya kononnya nak membela kaum perempuan yang kononnya ditindas kaum lelaki...apa kejadah lak?(maybe aku salah terms or whatever) tapi point yang ingin aku tegaskan sekarang adalah dari dahulu even sejak kita kecil lagi kita disuap dan disogok oleh media tentang isu kaum wanita ditindas la n bla..bla..bla...

BOSAN aku mendengarnya..sehingga tahi from telinga aku dah terkeluar dengan sendiri dengan banyaknya..(tak boleh over lagi ke?) aku rasa masyarakat kini terlalu taksub dengan perkara ni sampai mereka sudah alpa bahawa zaman sekarang ni mana ada lagi da gender discrimination semua alah bagai ni..


bila la simbol tandas neyh nak letak yang tutup aurat punya...

kalau ada pown maybe percentage dia teramat sedikit..dan untuk pengetahuan bukan sahaja perempuan sahaja yang kena diskriminasi, malahan lelaki pun turut terkena tempias dia...ini adalah teori aku..kalau salah aku mintak maap awal2 naaa..aku rasa (kalau takde certainty it is not a false premise okay)..sesetengah perempuan terlalu dibackupkan sangat sebab kononnya mereka didiskriminasi sampai mereka dah naik lemak..sampai apa yang dilakukan oleh perempuan tak salah...and lelaki sahajalah yang salah...perempuan selalu betul...


aku tulis entri ni based on my experience lately...minggu lepas aku pergi ke cafe dengan rakan-rakanku..then, terserempak dengan seorang lecturer kat situ..aku punyalah senyum and tegur lecturer tu..dia boleh usha slack kat aku sambil mengeluarkan kata2 sinis ,

" pakai selipar??kesian U_M takde imej...ni last time!"

kenapa aku pakai skirt??haha..kaki sebnar aku lagi lawa dpd ni..hehe

aku hanya mampu tersenyum je la..pada masa yang sama ada beberapa orang perempuan masuk cafe..and F.Y.I mereka pakai selipar jugak...and lecturer tersebut boleh buat tak tau je kan..aku keluar je cafe tu memang aku berleter kat membe aku..aku cakap, 

"perempuan pakai selipar boleh pulak!!dorang free hair tak tegor pown!!aku punyalah tutup aurat..dok nak carik kesalahan aku jugak...padahai kalau banding pakai selipar dengan free hair mana lagi dosa??mana lagi wajib nak tegur??memang la peraturan universiti...tapi peraturan universiti dengan peraturan Allah which one will prevail??bukannya aku pakai boxer ke pe pergi kelas"

ok fine..tu takpe lagi..aku still sabar..maybe korang fikir mende la aku ni nak mara2 kan..pergghh...korang tak kenal lecturer ni...lecturer paling scary pernah aku jumpa..cara dia cakap tu meletop aku...then takpe lagi..aku still boleh sabar..hari senin ari tu..aku takde kelas for the one whole day sebab out of the blue kelas semua cancel..so aku pergi la jugak sebab group aku ada rehearsal untuk "role-play"...so aku pakai selipar r..on the way nak balik tu..aku ternampak kereta MPV apa ntah warna putih kat blakang..

so aku pown ke tepi la nak beri dia laluan..tetibe dia HONN!! aku...(lam hati aku....!@#$%^&*)...memang sumpah seranah..kurang ajar..takde manners langsung hon orang sesuka hati..padahal aku dah dok tepi...tengok2 lecturer yang sama yang tegur selipar aku ri tu...dia marah sebab aku pakai selipar..aku pown reply la, 

"I don't have any class today! I have role-play practice,"

dia usha panas gila kat aku..aku memang dalam hati dah mencarut2 da..masa dia nak belah tu aku angkat siku macam nak lesing dia..ko giler ke pe??buang tebiat ke nak pergi practice lakonan pakai kasut bagai...ada pelajar perempuan pakai sexy mexy, free hair ko tak tegur pulak!!!dia memang dari dulu sentiasa carik kesalahan budak lelaki..kalau girls dia puji je...

aku seriously benci giler lecturer ada bias n discriminate cenggini....she talks about being professional konon...professional taik mu!!lepas ni kalau ko perli2 aku or tegur aku memang aku fire ko balik r..aku siap nak pakai bra laser lagi..MUAHAHA...eh before aku lupa..kat fakulti dia baru lekat poster no slippers are allowed..HAHA!

p/s : orang kalau buat volunteery act tak payah nak heboh kat orang..simpan sendiri sudah..pastu kondem orang lain sebab tak buat volunteery act..you think you're so perfect huh?pastu tak payah nak bangga sangat la kan dengan keturunan ko tu...aku keturunan nabi adam rilek je..tak kecoh pown..glabah la lu der..and sori kalau orang lain terasa...watak dalam cerita ni takde kaitan yang hidup or yang da mati..HAHA!

~skedush~

8 comments:

paiz said...

omg omg omg....

white demon said...

widen ur hearts scope...

ghafar ghaib said...

...........

lelaki said...

gender discrimination tol la.....

lelaki said...

gender discrimination tol la.....

lelaki said...

gender discrimination tol la.....

lelaki said...

gender discrimination tol la.....

Hasanul Abrar said...

nice entry ediak..!!! hahahaha. no komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...